top of page

Grapherstel - Deel 3

Humor Loont Grapherstel - Deel 3

Het is bijna carnaval. Dan mensen gaan experimenteren met grappen. En bij experimenten gaat wel eens wat mis. Zoals recentelijk in Slagharen.


Bewoners vonden op hun deurmat een envelop met daarin 'xtc-pillen' en een briefje met de tekst: “DEZE ZIJN GRATIS, DE VOLGENDE LADING MOET JE BETALEN” Ondergetekende F. Bouman.

Resultaat: Geschrokken mensen belden de politie. Politie hield een groep vrienden staande die de brieven bezorgde. Als vervolgens zelfs de carnavalsvereniging zich van de grap distantieert, dan weet je het wel.

Carnavalsgrap fail

Volgens mij was de bedoeling van de grap om mensen eerst te laten schrikken, maar dat het lezen van de naam – die refereert aan de fictieve gangster Ferry Bouman uit de Netflix-serie Undercover – ze laat lachen van opluchting. Veel grappen bouwen spanning op, maar ontladen deze vervolgens door een onverwachte, maar logische(!) twist.


𝗪𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗶𝘀 𝗱𝗶𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘀𝗹𝗮𝗮𝗴𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗽?

De eerste diagnose stelde de Politie al: Niet iedereen kent Ferry Bouman. Dan is er spanning, maar geen ontlading. Ik kan me goed voorstellen dat Tante Jose van 86, die nog nooit van Netflix gehoord heeft, een envelop met pillen en een dreigend briefje van een onbekend persoon als intimiderend ervaart. Zeker als die persoon aan je voordeur is geweest. Ik vind briefjes van onze wijkglazenwasser al intimiderend.


Daarnaast zijn harddrugs lastig. Het is illegaal en de onderwereld staat niet bekend om hun humor. Als iemand begint te zwaaien met een neppistool, dan kunnen mensen denken dat grap is, maar alsnog wegrennen. De risico’s namelijk te groot om de clou af te wachten.


Maar ook als je Ferry kent is het geen sterke grap. De logica ontbreekt. Het personage Ferry - of welke dealer dan ook - zal nooit proactief pillen door je brievenbus gooien. Dat is raar. Als de logica in een grap ontbreekt werkt het vooral bevreemdend en wordt het niet ervaren als grappig.


𝗛𝗼𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝘄𝗲𝗹?

Bij mensen iets door de bus gooien vind ik erg opdringerig. Zelf zou ik dat niet snel doen, maar laat ik voor de vorm vasthouden aan de briefvorm.


F. Bouman moet anders. We hebben een naam nodig die refereert aan iets meer herkenbaars. Daarnaast moet de naam duidelijk maken dat de pillen geen drugs zijn maar mintjes. Het lijkt me beter om de brief te ondertekenen met Jamin, Wilhelmina, W. Wonka of P.P. Munt. Die laatste is lekker onnozel, dus mijn favoriet.


De zin moet ook anders. De dreigende zin is zonder de naam F. Bouman geen grap meer. Als de zin zelf een clou krijgt, dan is de gekke naam een bonus. Ik dacht aan de tekst: “Voor tijdens carnaval bieden we jou een ambachtelijk Nederlands product, zodat anderen geen last hebben van jouw kater.”

Het lijkt eerst te refereren aan drugs voor feesten (door de pillen en 'ambachtelijk Nederlands'), maar het blijkt bedoeld voor je kegel, dus pepermunt. De grap heeft een twist en logica. Best leuk, al zeg ik het zelf.

Carnavalsgrap hersteld

Comments


bottom of page