top of page

FAQ

Wanneer je jezelf opwerpt als expert, word je bestookt met vragen en met een gezonde dosis scepsis. Maar weinig van die vragen zijn echt origineel. Het leek me daarom handig een overzicht te publiceren van de minst originele vragen en mijn antwoorden erop. Scheelt weer.   

 • Is dit een grap?
  Nee.
 • Wat heb ik aan de training?
  Dit is afhankelijk van je rol en functie. Enkele voorbeelden: - Ben je een leidinggevende en zeggen je medewerkers niet wat ze echt denken? Met humor kan je jezelf meer benaderbaar maken en eerlijkheid stimuleren. - Ben je verkoper, maar heb je moeite met verkopen? Met humor vergoot je jouw gunfactor en creëer je een band met potentiële kopers. - Ben je jong professional en wil je eindelijk eens meer salaris? Met humor kan je op een positieve manier opvallen en lijk je meer competent. - Ben je een Chief happiness officer, maar ben je diep van binnen ongelukkig? Met humor kan je negatieve gedachten kleiner maken en heb je meer plezier. - Ben je een HR-manager en zoek je een leuke inhoudelijk sterke training voor je medewerkers? Met de training van Humor Loont maak je jezelf onsterfelijk. De toepassingen van humor zijn dusdanig divers dat vrijwel iedereen er iets uit kan halen. Ik leer je tijdens de training hoe je met humor iets kan uithalen.
 • Geef je de training ook in het Engels?
  Yes.
 • Hoelang duurt de training?
  Dat is geheel aan jou. Voor de basistraining heb ik twee uur nodig. Maar hoe langer je me geeft, hoe meer grappentechnieken ik kan uitleggen en hoe meer we kunnen oefenen. Korter dan twee uur kan ook, maar dat gaat ten koste van het ‘trainings’-deel. Voor de theoretische basis heb ik namelijk behoorlijk wat tijd nodig. In ieder geval, dat maak ik mezelf wijs. Anders heb ik voor niets al die boeken gelezen.
 • Hoeveel mensen kunnen aan de training deelnemen?
  Het aantal deelnemers is geheel aan de boeker. De trainingen worden op maat gemaakt en in de werkvormen hou ik rekening met het aantal deelnemers. Met weinig mensen (<10p) is de sessie intiem, is er ruimte voor persoonlijke aandacht en ieder individu komt aan bod. Grotere gezelschappen (<30p) hebben een schaalvoordeel op het gebied diversiteit aan aangedragen onderwerpen en creativiteit. Een training voor grote groepen (<150p) is ook mogelijk. Interactie is hier beperkter, maar voor iedere groepsgrootte bestaan er werkvormen om iedereen actief te betrekken.
 • Voor welke gelegenheid is de training geschikt?
  Teambuilding, conferentie, week-van-de-[kies uit: gezondheid, leiderschap, samenwerking, werkgeluk, secretaresse], leiderschapstraining, productlancering, kennismaking, bedrijfsbeurs, heisessie, projectstartup, traineeshipprogramma, vrijmibo (mamibo mag ook natuurlijk), presentatie jaarcijfers, personal development programma, townhall, innovatiedagen, company retreat en… heb ik al Bingo?
 • Moeten wij zelf iets regelen voor de training?
  Belangrijk is dat de training plaatsvindt in een afgesloten ruimte. Of in ieder geval een ruimte waar geen collega’s ongevraagd doorheen komen banjeren. Bij voorkeur staan de stoelen in theateropstelling. Ik heb een beeldscherm met HDMI-aansluiting nodig (liefst een snoer van langer dan twee meter) ondersteund met goed geluid. Verder een flipover met werkende stiften. Dus allemaal zaken die een gemiddeld kantoorpand heeft.
 • Geef je tijdens de training een optreden?
  Nee, dat bewaar ik voor kleine theaters en schimmige kroegen. Dan was het tarief ook een stuk lager geweest (zo waarderen we immers cultuur). Het is trouwens af te raden mijn training aan te kondigen als een comedy optreden. Niet om mezelf tekort te doen - ik ben best leuk op een podium - maar mensen gaan hoe dan ook teleurgesteld zijn wanneer ik binnen stap en niet Theo Maassen.
 • Mag er tijdens de training alcohol gedronken worden?
  Alleen als boven je de 18 bent en niet zwanger. Maar beiden ga ik niet controleren. Dus je mag het helemaal zelf weten. Ik geef aan het einde van mijn training zelfs een hand-out. Handig voor als je een dag later alles vergeten bent.
 • Gaat humor op de werkvloer ten koste van mijn werk?
  Humor is geen vervanger van je werk. Ook grappige mensen moeten nog steeds hun deadlines, targets of productie halen. Humor kan wel helpen je doelen te bereiken of problemen op te lossen. Ik ben groot voorstander van humor voorbereiden en inzetten op een strategische manier. Humor is niet altijd efficiënt – want het kost tijd en effort – maar wel zeer effectief. En het mooie is, het wordt er ook nog eens leuker op.
 • Nemen collega's me nog wel serieus als ik grappen maak?
  Als je humor inzet, betekent het niet dat je meteen over straat moet met een rode neus. Humor en ernst zijn verschillende manieren van een probleem benaderen. Die kan je gewoon afwisselen. De kans dat je met humor de plank misslaat is klein. Op het werk is er een overkill aan ‘serieus’. Een beetje lichtheid en relativering doet juist wonderen. En dit doet weer wonderen voor jou carrière. Onderzoek heeft uitgewezen dat 86% van alle manager humor ziet als een belangrijke vaardigheid. Mensen met humor krijgen vaker de voorkeur in sollicitatieprocessen. Mensen die humor durven in te zetten, maken sneller carrière en verdienen meer.
 • Wat als collega's mij niet grappig vinden?
  Dat een grap niet werkt, overkomt zelfs de beste komieken. Dat is geen probleem. Belangrijk is wel dat jouw intentie goed is en je anderen niet omlaag haalt. Onderzoek toont zelfs aan dat je met een slechte grap in aanzien stijgt. Mensen waarderen het wanneer je buiten de gebaande paden durft te treden.
 • Heeft niet iedereen aan andere smaak qua humor?
  Klopt. Wat grappig is, is erg subjectief. Of je een grap goed of leuk vindt, wordt voor een groot deel bepaald door of je jezelf erin herkent. De inhoud moet aansluiten bij wat je weet en vindt. Jouw cultuur, achtergrond en overtuigingen spelen hierbij een rol, maar ook je mediadieet, interesses en sociale kringen. Met andere woorden, een grap moet passen binnen je referentiekader. Hoe meer generiek het onderwerp, hoe meer mensen het zal aanspreken. Hoe verder het van je af staat, hoe minder grappig het voor je is. Het voordeel van humor op de werkvloer is dat iedereen hetzelfde kader heeft: Namelijk alles wat speelt op werk. Wil je in de smaak vallen bij collega’s, maak dan vooral grappen over je werk.
 • Kan ik op werk alle grappen maken?
  Het theater is een morele vrijplaats. Daar mag je alles zeggen wat je wil. Binnen een kantoor zou ik daarmee oppassen. Vooral met humor die ten koste gaat van anderen. Gelukkig is het humorspeelveld alsnog oneindig groot. Dus, wil je zicht houden op die salarisstijging, is het niet handig om je leidinggevende onaangekondigd te roasten. Presenteer liever een lijst met humoristische verbeteringen.
 • Waarom zou ik naar jouw training komen? Ik heb toch geen humor…
  Welnee, gekkie. Iedereen heeft humor! Zelfs jij. Humor is het vermogen om te lachen of te laten lachen. En aangezien ook jij kan lachen, heb je humor. Maar zelfs het vermogen om anderen te laten lachen, beheers je. Iemand kietelen is al humor. Het is een mythe dat humor enkel is weggelegd voor de leukste thuis. Humor is geen talent dat je krijgt bij geboorte. Humor is een vaardigheid die je kan leren en trainen.
 • Wat is je favoriete dinosaurus?
  Met afstand de Ankylosaurus. Dat was een kruising tussen gordeldier en een Leopard II tank. Dit gepantserde gevaarte werd zeven meter lang, woog 4500 kg en had aan zijn staarteinde een knots van massief bot. Hiermee kon hij in een klap de knieschijf van een T-Rex tot pulp reduceren. Zelfs Caroline van der Plas hier met een grote boog om deze prehistorische grazer.
 • Wat moet ik doen als ik een T-Rex tegenkom?
  Bidden! Al zou dat niet helpen. Want, óf je bent ongelovig en dan heeft bidden weinig zin, óf je gelooft dat de aarde 6000 jaar geschapen was. In dat geval kan de T-Rex helemaal niet hebben bestaan. Dus misschien je toch maar verschuilen achter die Ankylosaurus.
 • Wist je dat de hersenen van een Stegosaurus de grootte hadden van een walnoot?
  Ehh... nee, thanks.
bottom of page