De kunst van het choqueren
- Maarten Vissers
- 25 jul
- 1 minuten om te lezen
De kunst van het choqueren.🦇
De Prince of Darkness had dat goed onder de knie. Sommige comedians ook.
Alleen als je zelf wel eens hebt meegemaakt dat na een grap de zaal je verontwaardigd zit aan te kijken, dan besef je dat choqueren én tegelijk grappig zijn toch lastiger is dan choqueren an sich.

❓Waarom werkt het de ene keer wél, en de andere keer niet?
Twee belangrijke factoren spelen hierin een rol:
⚖️rechtvaardigheid en goedaardigheid❤️
We hebben een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als je met je grap een collectieve emotie verwoordt – het gevoel van ‘wij denken het, jij zegt het’ – kan je heel ver gaan. Je kunt ook mensen meekrijgen in die gedachte door de grap in te leiden met een onderbouwing of verhaal.
Ook is het belangrijk om impliciet duidelijk dat de grap goedbedoeld is. Drie tips om een ‘gevaarlijke’ grap goedaardig te maken:
1. Vertel als ‘onschuldige verteller’ – laat eerst zien dat je niet veel beter bent, doe jezelf voor als typetje (bijv. naïef), of laat de grap uit de mond van een derde komen (“Mijn oom zei laatst…”)
2. Overdrijf extreem of maak het absurd – dit werkt op de lachspieren én geeft de grap meteen een ironische lading.
3. Lok je publiek in de val – zet ze op het verkeerde been met een onverwachte twist.
Met deze adviezen verandert de “aaahhh” - als het goed is - in een “hahaha”.



