Dit is niet een titel die ik zelf heb verzonnen, maar Chat-GPT kwam ermee kwam toen ik vroeg een opiniestuk te schrijven over AI en humor. Daarbij gebruik makend van humor.
Humor is een hot topic in AI-land. Een maand geleden kondigde Elon Musk zijn AI-chatbot ‘Grok’ aan. Het grote verschil tussen Grok en zijn concurrenten: Grok zou humor hebben (afb.1). Maar Grok is niet alleen, want desgevraagd maakt Chat-GPT ook grappen. Zo zegt Chat-GPT in het voor mij geschreven opiniestuk: “AI's avontuur in de wereld van humor is als een pinguïn die een tapdans uitvoert - onverwacht en toch onweerstaanbaar vermakelijk.”
Of AI humor heeft, kan je op twee manieren onderzoeken. Ten eerste kan je AI vragen om een grap uit te leggen. In een erg leuk artikel vroeg de Volkskrant verschillende chatbots om meme’s en cartoons van Gummbah uit te leggen.
Met name Chat-GPT slaagt hier verbazingwekkend goed in (afb. 2-4). Het enige plaatje waar alle AI op stuk loopt, is het plaatje met een smurf die niet ingekleurd was. Als het algoritme te veel moet interpreteren, dan lijkt het mis te grijpen. Onderzoek wijst uit dat een mens - vooralsnog - 2x vaker een grap juist uitlegt dan AI.
De tweede manier om de humor van AI te testen, is natuurlijk door ze te vragen grappen te vertellen. Chat-GPT komt dan met dit soort materiaal:
· Waarom kunnen skeletten niet liegen? Omdat je door ze heen kan kijken!
· Wat voor muziek spelen geiten het liefst? Baaaach!
Blijkbaar zitten er veel moppenboeken in de database, want iedere grap heeft dezelfde clichématige opzet. Het zijn wel ‘kloppende grappen’. Hier zie dat AI de mathematische benadering van sommige grapvormen kan inzetten.
Maar Chat-GPT kan meer. Ik liet ik de software een tv-item à la Lubach en een column in de stijl van Youp van ’t Hek schrijven over het onderwerp ‘AI en humor’ (afb. 6-9). Wederom zijn de resultaten indrukwekkend. Beide resultaten komen qua vorm dicht in de buurt van het origineel. Youp-GPT refereert zelfs naar het IKEA-bed. Maar zeker niet alle grappen slagen. Vooral Lubach-GPT verzuimd om grappig te zijn. Net of het algoritme de structuur wel begrijpt, maar qua inhoud de plank misslaat.
AI is er dus nog niet aan toe om comedians en cabaretiers te vervangen, maar het gaat erg snel. Met dit soort ontwikkelingen vergeten we vaak onszelf af te vragen: Moeten we het willen?
Humor wordt niet voor niets begeerd door AI-bouwers. Het brengt hen namelijk een grote stap dichter bij het slagen voor de 'turingtest'. Dit houdt in dat mensen niet meer het verschil kunnen herkennen tussen het communiceren met een mens of met een machine. Als dat verschil er niet meer is, is de weg vrij voor massale manipulatie.
Zelf vind ik AI met humor niet als een tapdansende pinguïn, maar eerder als een clown: Het pretendeert grappig te zijn, maar het is eigenlijk doodeng.