top of page

Er kwam eens een ijsbeer bij Schiphol

En toen stond ik ineens op het podium naast een ijsbeer. Hoe ben ik hier in hemelsnaam beland?

Schiphol X Humor Loont

Het begon eind vorig jaar. Joris Pinkster, adviseur duurzaamheid bij Schiphol, had mijn training gevolgd en benaderde mij een paar maanden later met een verzoek: leuk dat je uitlegt hoe ik humor kan inzetten in een professionele setting, maar kan ik niet gewoon jou en jouw expertise inzetten bij een evenement dat ik ga organiseren? Die uitdaging wilde ik wel aangaan.


Het betrof een evenement waarbij Schiphol de samenwerking met hun grote aannemers op het gebied van duurzaamheid wilde evalueren. Er worden namelijk kansen gemist. Joris wilde voorkomen dat er tijdens het event vooral met een beschuldigend vingertje gewezen zou gaan worden en dat er een negatieve stemming zou ontstaan. Dat zou resultaten in de weg staan. Hij vroeg mij daarom om met humor een open luchtige sfeer neer te zetten. Met die opdracht ging ik naar de tekentafel.

Schiphol X Humor Loont

Mijn idee was als volgt: We laten als opening hoge managers van de aanwezige organisaties hun klimaatzonden opbiechten aan een ijsbeer. Een potentieel gouden komische combinatie: Managers die zich kwetsbaar opstellen en een ijsbeer. De boodschap erachter was echter serieus: we gaan vandaag kijken naar onze eigen rol in het geheel. Want niemand is perfect, zeker niet als het om duurzaamheid gaat.

Ik kreeg groen licht om het idee verder uit te werken. Het werd niet zomaar een ijsbeer. Een serieuze ijsbeer. Er kwamen voorgesprekken met de dappere managers. Er kwam een script en er werd gerepeteerd. Het resultaat mocht er zijn. De act schuurde op de juiste plaatsen en er werd gelachen op de juiste momenten. De toon was gezet voor een positieve middag en er werd nog lang nagepraat over de ijsbeer.

Schiphol X Humor Loont

Alsof het de Oscars betreft (geen gekke referentie gezien de acteerprestaties van mij en de ijsbeer) ga ik wat mensen bedanken. Bedankt Joris voor je vertrouwen in mij. Maar ook bedankt het lef om op een serieuze dag als deze humor in te zetten als middel. Dank aan Susanne IJsenbrandt en Margreet Uyterlinde voor de leuke samenwerking en het opzetten van het gehele programma. Dank ook aan Taco, Hans, Thijs en Jeroen, die vrijwillig plaatsnamen op het podium. En tot slot bedankt ijsbeer! Zonder jou was dit niet gelukt.


Ik kijk terug op een hele leuke ervaring. Het was misschien wel de tofste opdracht die ik heb mogen uitvoeren.


Comments


bottom of page