top of page

Grapherstel deel 2: Een royale grap

Vroeger kon je maar beter lachen als de koning een grapje maakte. Deed je dat niet, kreeg je een enkeltje brandstapel. Tegenwoordig, als er niemand om de koning lacht, dan filmen we het, plaatsen we het op Instagram en lachen we er alsnog om. Maar dan met plaatsvervangende schaamte:


Een maand geleden permitteerde onze majesteit zich een grapje tijdens zijn staatsbezoek aan België. Alleen leek geen van de aanwezigen zijn grap leuk te vinden. Wat ging er mis en kan ik het verbeteren?


De grap was:

"De bloei van de noordelijke Nederlanden in de 17e eeuw, waar kwam die eigenlijk vandaan? Het antwoord noopt tot bescheidenheid. Het waren kennis, kunde en kapitaal uit de zuidelijke Nederlanden die het noorden vleugels gaven. Inderdaad K3, toen ook al."


Geen dijenkletser, maar aan het onderwerp ligt dat niet. K3 opbrengen bij een formele gelegenheid met de Belgische monarchie, is ongepast én daarom erg grappig. Maar dat is het enige wat goed gaat.


Een aantal verbetertips:


𝐆𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤 𝐬𝐩𝐫𝐞𝐞𝐤𝐭𝐚𝐚𝐥

Humor moet oprecht overkomen. Hoe spontaner een grap klinkt, hoe beter. Ik betwijfel of in adellijke kringen “noopt tot bescheidenheid” tot de spreektaal behoord. Ook wil je de grap terugbrengen tot de essentie. Alle wolligheid eruit. Dus het eerste deel zou ik terugbrengen tot:


Wij Nederlanders mogen wel iets meer bescheiden zijn, want onze Gouden Eeuw is begonnen door Belgische kennis, kunde en kapitaal. (hierna: Blablabla)


𝐆𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤 𝐞𝐦𝐨𝐭𝐢𝐞

Op papier klinkt dit al een stuk beter, maar dat moet ook in het echt. Qua intonatie is er veel ruimte voor verbetering. Onze koning spreekt nog met minder emotie dan de eerste generatie stemcomputers. Het mag best een beetje theatraal. Zo kan hij ook doen alsof het ter plekke constateert:


Blablabla. Wacht even… [telt op vingers] K-ennis, K-apitaal, K-unde. [kijkt verbaasd naar andere koning] K-3. Toen ook al?


𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡

De laatste zin van een grap heet de ‘punchline’. De lach volgt meestal na één woord. In dit geval: K3. Het komische woord wil je zo ver mogelijk achter in de zin voor maximaal effect. Dan krijg je bijvoorbeeld dit:


Blablabla… [telt op vingers] Wat… is álles bij jullie K3?


𝐄𝐬𝐜𝐚𝐥𝐞𝐞𝐫

Dat is volgens mij al best leuk, maar humor wordt vaak leuker met een overtreffende escalerende trap. In dit geval kan je het nog ongepaster maken:


Blablabla. K 3! Nou… dat is toevallig, want kijk wie daar binnen komen! [Wijst naar de deur] Nee grapje.


𝐕𝐚𝐫𝐢𝐞𝐞𝐫

Bij een leuk idee zijn vaak meerdere punchlines mogelijk. De 3 k’s lenen zich bijvoorbeeld voor een 1,2,3-tje. Dat is een grapvorm die bestaat uit een rijtje. De eerste twee scheppen een verwachting, de derde wijkt op komische wijze af. Dan krijg je een grap als dit:


Onze Gouden Eeuw was er niet geweest zonder België. België inspireerde Nederland met de 3 k’s. Kennis, Kapitaal en Kathleen.


Best leuke grap. Al zeg ik het zelf.Grapherstel deel 2: een royale grap

Comentarios


bottom of page