top of page

FC Den Bosch verwerkt trauma met humor

Comedy = tragedie + tijd


Dit is een regel die op gaat voor veel comedy. Humor gaat namelijk niet over de successen in het leven, maar het is in veel gevallen juist een manier om te dealen met de mindere momenten.

Den Bosch toont dan Humor Loont

FC Den Bosch heeft dit goed begrepen. Een maand geleden zijn ze op het voetbalveld met 13-0 vernederd. Een record. Supporters boos, club teleurgesteld, trainer ontslagen. Die avond was het waarschijnlijk onverstandig om er een grap over te maken in een Bosche kroeg. Nu - een maand later - ziet de club er zélf de humor van in.


Als excuses heeft de club een speciale sleutelhanger gemaakt voor alle supporters die bij de wedstrijd waren. Met als opschrift: "Dat was kut, maar ik was erbij!" De pijnlijke nederlaag is nu iets om te lachen. Iets dat juist verbindt. Den Bosch supporters die een maand terug de wedstrijd het liefst waren vergeten, zeggen ze nu ineens "ik had het niet willen missen".


Zie hier de kracht van humor om een negatieve emotie om te draaien in iets positiefs.


Voor de mensen die dit lezen en denken, "Het is FC Den Bosch. Dat ze met 13-0 hebben verloren, wás al grappig." Dat heeft te maken met een extra variabele die vaak wordt vergeten in de formule:


Comedy = tragedie + tijd + afstand


Hoe ver je van iets afstaat heeft ook invloed in hoe snel je iets als grappig ervaart. Als je dochter tegen een glazen deur aan loopt, ervaar je dat niet snel als grappig. Dat is het waarschijnlijk wel als het een oom overkomt. Hoe minder emotionele band, hoe eerder je kan lachen om een tragische gebeurtenis.


Voor de mensen die dit lezen en denken. "Het is voetbal. Waarom is dit grappig? Ik heb geen idee waar dit over gaat." Dat heeft alles te maken met herkenning en of je je kan inleven in de grap. Maar die uitleg bewaar ik voor een andere post. Dus ik zou zeggen: volg mij of Humor Loont.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page