top of page

De training van Humor Loont scoort een 8.1!

Als techneut heb ik een zwak voor cijfers. Daarom laat ik de deelnemers na mijn training – geheel vrijwillig – een kort evaluatieformulier in vullen. Met 𝟏𝟕𝟓 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧 zit ik inmiddels op een Hollandse berg aan data (meer een heuvel dus). Zo richting het einde van het jaar vind ik het een mooi moment om die gegevens eens te analyseren.


Ten eerste het rapportcijfer: Mijn training scoort gemiddeld een 𝟖.𝟏!


Als mijn middelbare school- of universitair docenten dit lezen, denken ze waarschijnlijk: “Oh... dus blijkbaar kan je wél je best doen?”


De laagste twee 5en uit de dataset worden gelukkig ruim gecompenseerd door elf 10en. Eén 5 die ik heb gekregen is leuk om uit te lichten. Op dat formulier heeft iemand de moeite genomen om het concept 'humor' uit te leggen. Inderdaad, net na een twee uur durende training OVER HUMOR. Toen ik dat aan een bevriende comédienne liet lezen, was haar reactie: “Zo voelt het nou om gemansplaind te worden.” Touché.


Op de vraag: Hoeveel humor ga je toepassen in je werk? Op de schaal van 1 (never nooit) tot 5 (zo vaak mogelijk) zeggen de deelnemers gemiddeld 𝟒.𝟐. Dat betekent denk ik iets de trend van “bijna zo vaak mogelijk”.


Leuk gegeven, maar verder een vrij waardeloze statistiek. Aangezien ik vooraf geen nulmeting doe, kan ik kwantitatief niet onderbouwen wat het effect is van mijn training. Maar ik ben optimist in hart en nieren, dus laten we er gewoon van maken dat dit hoge cijfer komt door mijn training.


Ook vraag ik de mensen om mijn training te omschrijven in drie woorden. Ik weet dat mijn training geslaagd is wanneer ik reacties krijg als: “In drie woorden”.

Gelukkig heeft niet iedereen direct na mijn training zijn lolbroek aangetrokken. Er zijn ook nuttige antwoorden (vanuit dataperspectief). Dit zijn de meest voorkomende woorden*:


𝐋𝐞𝐮𝐤 komt 87x voor

𝐆𝐫𝐚𝐩𝐩𝐢𝐠 komt 59x voor

𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐞𝐟 komt 31x voor

𝐋𝐞𝐞𝐫𝐳𝐚𝐚𝐦 komt 31x voor

𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 komt 14x voor

𝐕𝐞𝐫𝐦𝐚𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 komt 11x voor

𝐈𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐞𝐫𝐞𝐧𝐝 komt 10x voor

𝐈𝐧𝐳𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 komt 10x voor


De entertainer in mij vindt het fantastisch dat mijn training zo leuk en grappig gevonden wordt. De trainer in mij vindt de scores voor 'inspirerend' en 'interessant' veel te laag. Er is dus nog werk aan de winkel om die statistiek omhoog te krijgen.


Alle woorden heb ik in een wordcloud gezet. Geeft wel een leuk beeld van hoe mensen mijn training ervaren. Ik ben niet kinderachtig en heb de negatieve feedback erin gelaten. Gelukkig slecht leesbaar, want het komt nauwelijks voor 😊

Humor Loont wordcloud

*Ongeveer de helft van mijn trainingen heb ik in het Engels gegeven. De Engelse woorden heb ik naar het Nederlands vertaald en meegenomen in de statistiek.


Comments


bottom of page