top of page

5 vragen over humor op de werkvloer die ik regelmatig krijg

Wanneer je jezelf opwerpt als expert, word je bestookt met vragen en met een gezonde dosis scepsis. Veel van deze vragen openen dan ook met, “Ja, maar…”

Humor Loont FAQ

…𝐠𝐚𝐚𝐭 𝐡𝐮𝐦𝐨𝐫 𝐭𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐦𝐢𝐣𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤?

Humor is geen vervanger van je werk. Ook grappige mensen moeten nog steeds hun deadlines, targets of productie halen. Humor kan wel helpen je doelen te bereiken of problemen op te lossen. Ik ben groot voorstander van humor voorbereiden en inzetten op een strategische manier. Humor is niet altijd efficiënt – want het kost tijd en effort – maar wel zeer effectief. En het mooie is, het wordt er ook nog eens leuker op.


…𝐧𝐞𝐦𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚’𝐬 𝐦𝐞 𝐧𝐨𝐠 𝐰𝐞𝐥 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞𝐮𝐬 𝐚𝐥𝐬 𝐢𝐤 𝐠𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐚𝐤?

Als je humor inzet, betekent het niet dat je meteen over straat moet met een rode neus. Humor en ernst zijn verschillende manieren van een probleem benaderen. Die kan je gewoon afwisselen. De kans dat je met humor de plank misslaat is klein. Op het werk is er een overkill aan ‘serieus’. Een beetje lichtheid en relativering doet juist wonderen.


…𝐰𝐚𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐜𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚’𝐬 𝐦𝐢𝐣 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐠𝐫𝐚𝐩𝐩𝐢𝐠 𝐯𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧?

Dat een grap niet werkt, overkomt zelfs de beste komieken. Dat is geen probleem. Belangrijk is wel dat jouw intentie goed is en je anderen niet omlaag haalt. Onderzoek toont zelfs aan dat je met een slechte grap in aanzien stijgt. Mensen waarderen het wanneer je buiten de gebaande paden durft te treden.


…𝐢𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐭𝐨𝐜𝐡 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐬𝐦𝐚𝐚𝐤 𝐪𝐮𝐚 𝐡𝐮𝐦𝐨𝐫?

Klopt. Wat grappig is, is erg subjectief. Of je een grap goed of leuk vindt, wordt voor een groot deel bepaald door of je jezelf erin herkent. De inhoud moet aansluiten bij wat je weet en vindt. Jouw cultuur, achtergrond en overtuigingen spelen hierbij een rol, maar ook je mediadieet, interesses en sociale kringen. Met andere woorden, een grap moet passen binnen je referentiekader. Hoe meer generiek het onderwerp, hoe meer mensen het zal aanspreken. Hoe verder het van je af staat, hoe minder grappig het voor je is. Het voordeel van humor op de werkvloer is dat iedereen hetzelfde kader heeft: Namelijk alles wat speelt op werk. Wil je in de smaak vallen bij collega’s, maak dan vooral grappen over je werk.


…𝐰𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐳𝐨𝐮 𝐢𝐤 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧? 𝐈𝐤 𝐡𝐞𝐛 𝐭𝐨𝐜𝐡 𝐠𝐞𝐞𝐧 𝐡𝐮𝐦𝐨𝐫…

Welnee, gekkie. Iedereen heeft humor! Zelfs jij. Humor is het vermogen om te lachen of te laten lachen. En aangezien ook jij kan lachen, heb je humor. Maar zelfs het vermogen om anderen te laten lachen, beheers je. Iemand kietelen is al humor. Het is een mythe dat humor enkel is weggelegd voor de leukste thuis. Humor is geen talent dat je krijgt bij geboorte. Humor is een vaardigheid die je kan leren en trainen.


Deze en meer vragen staan op mijn nieuwe FAQ-pagina! Dus klikkerdeklik, bezoeken met je mik.


Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page